📚 Recapture the Rapture: Rethinking God, Sex, and Death in a World That’s Lost its Mind by Jamie Wheal | Goodreads

Introducere

Ideologiile Râului

In esență, Ideologiile Răului împărtăşesc patru credințe principale:

 • Lumea aşa cum o ştim este distrusă şi de nesalvat.
 • Există un moment în viitorul apropiat în care totul se va schimba.
 • De cealaltă parte a acestui punct de inflexiune, toți cei pe care îi apreciem vor fi salvati/mântuiţi.
 • Aşa că hai să ajungem acolo cât mai repede posibil, fără să ne batem capul prea mult cu lumea pe care o lăsăm in urmă.

Despre călătoria către Marte

Marte nu e locul din care provenim. Este foarte departe şi extrem de ostil vieții omeneşti. Rezolvarea acestor două probleme - distanţa şi supraviețuirea - reprezintă un efort monumental. De ce, dacă tot am putea dispune de expertiza tehnică, capitalul şi hotărârea de a realiza această reuşită istorică, nu am aloca aceleași resurse pentru a repara locul în care deja trăim? Locul din care provenim, de fapt?

Fericirea universală

În nenumărate studii, moderații religioşi şi umaniştii seculari din toată lumea împărtăşesc o dorință de stabilitate și prosperitate. Majoritatea oamenilor, din toate culturile, vor doar să trăiască în pace şi să-şi vadă copiii având o şansă la o viaţă mai bună. Această dorință ne uneşte. Atei, musulmani, creştini, confucianişti, budiști, evrei, hinduşi şi hipsteri - toți îşi doresc doar să moară în somn, fericiți și înconjurați de nepoți. Așa a fost dintotdeauna

Partea 1

Centrul nu poate rezista

Mai multe sinucideri

Organizația Mondială a Sănătății raportează că astăzi mult mai mulți oameni se sinucid decât mor din cauza tuturor războaielor şi dezastrelor naturale la un loc. Gândiți-vă la toate uraganele, inundațiile şi incendiile şi la toate războaiele civile, terorismul şi conflictele militare care ne inundă fluxurile de știri. Puse laolaltă ele nu egalează numărul celor care aleg să părăsească această lume pentru că nu o mai pot îndura

Încetați sa mai înțelegeți

Definiție escaton

Substantiv: evenimentul final în planul divin; sfârşitul lumii

Substantiv: un sentiment al unui eveniment uriaş în viitorul apropiat care ne aşteaptă: sfârşitul unei acţiuni, un reper în timp după care nimic nu va mai fi la fel.

Definiție apocalipsă, armaghedon și rău

Mai întâi, Apocalipsa. În greaca veche, apocalypsis înseamnă,,dezvelirea sau dezvăluirea". Pe măsură ce experimentăm şi colapsul Autorității Benigne şi al Autorității Divine şi punem în discuție atât dictatele religiei tradiționale, cât şi pe cele ale liberalismului modern, ne sunt dezvăluite tot felul de adevă- ruri ascunse. Nu toate sunt liniştitoare, dar sunt necesare dacă sperăm să dezvoltăm o capacitate avizată de a actiona

Apoi Armaghedon. Este o contragere a evreiescului Har Meggido şi se referă la muntele de lângă oraşul israelian Haifa. Acolo credincioşii aşteaptă confruntarea finală între Bine şi Rău. Odată începută această bătălie suntem pe drumul către ultimele zile ale Judecăţii. Nu mai există întoarcere pentru vii sau morţi.

Şi, în cele din urmă, Răul. În versiunea sa cu literă mică, înseamnă fericire intensă sau împlinire. În versiunea cu majus- culă, răul este o poveste despre un cataclism iminent pentru cei mulţi şi de mântuire fericită a câtorva. Deşi a început ca o credinţă religioasă despre Sfârşitul Timpului, de atunci forma ei a suferit nenumărate mutaţii, atât sacre, cât şi seculare

Reflexul Semmelweiss

în care reflexul Semmelweiss-ideea că, de obicei şi adeseori în mod violent, respingem dovezi sau cunoştinţe noi doar pentru că ele funcționează într-o manieră contrară credințelor noastre preexistente - a devenit un reper pe lista prejudecăţilor cognitive obişnuite

Despre vacile sacre

Noi suntem lumea

Mereu în stare de alertă

Dat fiind că ultimii ani par să însumeze decenii de soci schimbări destabilizatoare, este corect să spunem că amigdalele noastre - sistemele noastre de detectare a pericolului- fost în stare de alertă maximă. Fie că a fost vorba de remit surprinzătoare ale alegerilor electorale, de dezastre nature sau de pandemii globale, ceea ce se întâmpla in alte ţări, in a state, ba chiar la doi paşi de noi a fost ceea ce a contat cu adevărat. Impulsul nostru de a fi la curent cu orice ştire, cu ori noutate şi cu orice „părere expertă” a crescut vertiginos.

Pe vremuri am fi ascultat tobele din junglă şi bârfele din sat sau am fi urmărit semnalele cu fum. Acum asta s-a metamorfozat în postări pe Facebook și pe Instagram, stat cu orele pe YouTube şi pe grupuri de WhatsApp. Suntem cu toţii dispen să înțelegem ce ar putea să ne salveze sau să ne omoare

Proiectand Sens 3.0

Filantrocapitalismul

Pentru că statul sovietic la a cărui destramare a contribuir Elçin nu este singura centralizare verticală de care ar trebui să finem cont. Ironic, capitalismul şi-a creat propria mutatie. Suntem în epoca filantrocapitalismului unde Bill Gates, Eric Schmidt, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și alții, după ce şi-au zdrobit fără milă competitorii și au exploatat paradisuri fiscale off-shore, îşi redirecționează acum averile istorice către rezolvarea multora dintre problemele la a căror creare au contribuit (şi, ca să fim corecți, a câtorva la care nu au contribuit)

Funcțiile credinței

Există o mulțime de modalități de a cartografia funcțiile credinței, dar Laboratorul de Design Sacru de la Şcoala de Divinitate Harvard le-a redus la trei elemente centrale: Dincolo, Devenire şi Apartenenţă. Trei nutrienți esențiali, vitali pentru înflorirea umanității. Sau altfel spus, inspirație, vindecare şi conectare. Grecii antici le numeau pe cele trei ecstasis, catharsis şi communitas. Deşi pot purta nume diferite, rolul lor în susţinerea înfloririi umanității este esențial. Ele sunt modul în care ne trezim, creştem şi ne prezentăm. Iar şi iar, atât timp cât este nevoie.

Candidatul ideal pt Sens 3.0

Să recapitulăm: Un candidat ideal pentru Sens 3.0 va trebui să îndeplinească funcțiile prosociale ale Credinței tradiționale 1.0 - Inspirație, Vindecare și Conectare. Și, pentru a avea o şansă să ajute lumea, trebuie să îndeplinească promisiunea inclusivă a Modernismului 2.0 şi să fie din Surse Deschise, Scalabil şi Antifragil

Cele Mari Cinci pt a crea sensul

Respirația - Noi suntem puternic codați să ne asigurăm că rezerva noastră de oxigen rămâne constantă, aşadar modularea respirației este una dintre modalitățile cele mai de succes pentru a schimba stările fizice şi psihologice.

Întruparea - Regulatorii centrali ai sistemului nostru nervos parasimpatic şi simpatic joacă un rol uriaș în sănătatea, bunăstarea şi reziliența noastră la stres. Ei sunt metronomul fiziologiei noastre care stabileşte ritmul experiențelor trăite.

Sexualitatea - Dacă nu procream, murim. Prin urmare, există tone de motoare neurochimice integrate în sistemele noastre pentru a se asigura că o facem. Intelegerea lor permite o reorientare puternică către această activitate centrală dătătoare de viaţă.

Substanțe - Oamenii, și majoritatea celorlalte animale, caută în mod obişnuit să-şi schimbe starea ca parte a procesului lor de învățare, creştere şi însănătoşire. Ron Siegel de la UCLA a ajuns chiar să numească căutarea intenționată a intoxicării a patra forță -o dorință de a te simți diferit, o schimbare rapidă de stare" care este la fel de mult o parte a condiţiei umane ca sexul, foamea şi setea"

Muzica - De la anticele incantații lângă foc, la catedrale, la sclavi în lanţuri şi până la concerte, muzica ne-a însoţit în călătoria civilizației umane. Ea nu doar ,,*calmează bestia sălbatică*"; ea ne formează psihologia, simțul conectivității și capacitatea de a fi uimiţi

TODO Personalități extatice

Vezi imaginea cu tabelul (p. 135)

Hedonist Conformist Purist
Identitate de baza
Slogan
Veriga lipsa
Calcaiul lui Ahile
Rezistenta
Valoare de baza

Personalități extatice (2)

Aşadar, în timp ce citești aceste descrieri, notează-ți care dintre ele ţi s-a părut că se potriveşte cel mai bine cu viața ta:: Vezi cum au ajutat și ți-au afectat negativ propriile încercări de a experimenta Ecstasisul (experiență de extaz şi uimire Catharsisul (vindecare profundă și integrare) şi Communitas (conectare profundă cu alții).

Noi nu ne putem lăsa distrași de senzații, aşa cum ar pute un Hedonist. Şi nici nu putem strâmba din nas la abordări car nu se potrivesc identității noastre idealizate, aşa cum ar putea un Purist. Și nu putem ignora soluții noi care ar putea aduce un beneficiu puternic, aşa cum ar putea un Conformist.

În timp ce ele au toate unghiuri moarte, fiecare dintre aceste orientări are o valoare centrală pe care ceilalţi ar face bine să o încorporeze.

Hedonistul caută să scoată tot ce e mai bun din viaţă şi să urmeze cea mai amplă gamă de experiențe posibile.

Puristul valorizează sanctitatea minţii şi corpul.

Conformistul valorizează sfatul expert şi dovezile.

Partea 2: Cartea de bucate a alchemistului

Respirație

Oxid de azot

👉 Nitric oxide

Acele vibrații conştiente mai fac ceva. Eliberează un neurotransmiţător puternic care diminuează stresul, determină o schimbare a stărilor fiziologice şi facilitează accesul la conştiinţa de transă. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Suedia au descoperit că respirația nazală are ca rezultat o mai bună oxigenare cu 15-30% decât respirația pe gură. Şi dacă produci vibrații în cavitatea nazală în timp ce o faci, aşa cum fac cântăreții la didgeridu, ea creşte nivelul de oxid de azot de până la 15 ori.

Oxidul de azot este o moleculă puternică care trece peste bariera hemato-encefalică şi ne duce de la stări vigilente şi stresante, la stări mai calme, mai inventive. Potrivit lui Herbert Benson de la Harvard,,,studiile moleculare au arătat că răspunsul calmant eliberează mici <«<pufuri» de oxid de azot, care a fost legat de producția unor astfel de neurotransmiţători ca endorfinele şi dopamina". Benson a descoperit că tranziția de la conştiinţa obişnuită la stări de vârf este declanşată de un flux de oxid de azot prin sistemul nervos. Ea funcționează ca o moleculă de semnalizare, trimiţând informații înainte şi înapoi între părțile creierului care în mod normal nu comunică, reducând reacţiile la stres și amplificând relaxarea profundă şi conexiunea. El numeşte oxidul de azot,,spiritul" sau catalizatorul experienței extatice.

Impulsul de oxid de azot pe care îl creează didgeridu are şi alte beneficii generale pentru sănătate de la diminuarea dificultăților de respirație, precum astmul şi apneea din timpul somnului, la reducerea stresului. Un studiu a descoperit că ,,meditaţia pe fond de didgeridu este la fel de eficientă ca meditaţia tăcută pentru reducerea oboselii, a energiei şi excitației negative autopercepute, şi mai eficientă decât meditaţia tăcută pentru relaxare şi stres acut."

Apnee statică (exercitiu)

Trageți adânc aer în piept chiar acum. Ţineţi-vă respirația cât de mult puteți. Simțiți acele prime spasme în stomac sau înghițituri în gât. Continuaţi până când trebuie să evacuați aerul. Vedeţi cât de mult a durat. Fără antrenament, cele mai multe tentative durează undeva între 30 și 90 de secunde. Acesta este cunoscut drept scorul tău de apnee statică (vezi si BOLT score) - un termen pompos pentru a-ți ține respirația. La sfârşitul acestui capitol, scorul tău ar trebui să se dubleze

Stiluri de respirație

Zona Goldilocks

Dar cum rămâne cu dioxidul de carbon? Presupusesem întotdeauna că CO, era pur şi simplu un gaz rezidual pe care încercai să-l minimizezi astfel încât să poți face mai multe cu un plămân plin cu aer. Apoi am aflat despre cercetările fizicianului sovietic Konstantin Buteiko asupra creşterii nivelului de CO, pentru a impulsiona oxigenul dispo în sânge. Buteiko a pledat în favoarea unei Zone Goldilocks (also see Circumstellar habitable zone) cu nici prea mult, nici prea puțin CO, pentru sănătatea şi performanța optimă. Acesta este motivul pentru care, când cineva are un atac de panică și hiperventilează, i se dă o pungå de hârtie în care să respire. Ea îi ajută să reechilibreze cantitatea de CO, din sânge și fi aduce înapoi în starea de echilibru.

Protoxid de azot

Protoxidul de azot este un compus organic care a fost degajat din atmosferă, sol şi oceane de milenii întregi. Este unul dintre cei mai interesanţi membri ai familiei azotului. Deşi e doar o ușoară variaţie a azotului inert care formează aproximativ 80% din aerul pe care-l respirăm, acest oxid are un efect fundamental diferit asupra sistemului nostru nervos. Protoxidul de azot calmează nervii şi alină durerea, dar dă naştere unor experienţe mai ciudate - şi poate mai utile din punct de vedere terapeutic-decât majoritatea substanțelor de pe Lista I.*

Medicamentele, substanțele sau substanţele chimice de pe Lista I sunt definite ca medicamente fără utilizare medicală acceptată în prezent şi cu un potențial ridicat de abuz Printre acestea se numără heroina, dietilamida acidului lisergic (LSD), marijuana (canabis), 3,4-metilendioximetamfetamina (ectasy), metaqualona şi peyote

Monoxide de azot

Pe măsură ce urmărim ceea ce Organizația Mondială a Sănătăţii descria atât de anost drept „,,excitarea tranzientă” pe care o produce protoxidul de azot, mai trebuie făcute câteva legături. Ele ne duc înapoi pe teritoriul lui William James, la Harvard Medical School. Acolo, Herbert Benson, cu care ne-am întâlnit mai devreme, a devenit autoritatea incontestabilă în ceea ce priveşte răspunsul biologic al corpului la experienţa de vârf. Cercetările sale l-au condus la un studiu profund al familiei azotului și al vărului apropiat al protoxidului de azot, monoxidul de azot - sau oxidul nitric. Acest neurotransmiţător elimină substanţele chimice de stres din creier și serveşte ca un vasodilatator în corp - Viagra, care impulsionează direct producția de monoxid de azot, se foloseşte tocmai de acest mic efect colateral.

Un catalizator al experientei:

Monoxidul de azot (NO), identic cu protoxidul de azot (NO), dar cu un singur atom de azot, este, potrivit cercetătorului său prim, catalizatorul experienței fizice, mentale şi chiar spirituale"

Sacramente

Despre religii și cum ne raportam la ele

Wade Davis, explorator in rezidență la National Geographic, mi-a spus că pe vremea când studia posedarea voodoo in Haiti, un houngan (preot) a extins distincţia originală a lui Quanah Parker: Când albii merg la biserică, se vorbeşte despre un zeu, când nativii americani intră în cort, vorbesc cu zeul, când facem ceremonia noastră voodoo, noi devenim propriii zei." Este cât se poate de la persoana întâi.

Aţi putea argumenta că, deşi toate cele trei expresii - persoana a treia, persoana a doua şi persoana întâi - sunt parte a unei relaţii umane sănătoase cu sacrul, am ajuns la un dezechilibru al repartizării acestora. Cele mai multe dintre riturile noastre de trecere contemporane, de la baluri de absolvire şi jurăminte în frăţii, pe partea seculară, la bar mitzvah, comuniune şi nunţi, pe partea religioasă, sunt pantomime la persoana a treia, care nu mai asigură legătura cu zeii. Taine placebo în toate privințele, cu excepția numelui. Astăzi suntem mult mai implicați în discuția la persoana a treia decât în imersiunea la persoana întâi sau a doua. Şi suferim din cauza asta.

Sex, partea a 2-a

Despre asasini

Sus, intr-o ascunzătoare din munţi, în provincia Qazvin din Iran, un războinic musulman şiit antrena luptători pentru misiuni sinucigașe. Folosea metode foarte eficiente de îndoc- trinare şi spălare pe creier pentru a crea soldaţi absolut loiali, fanatici, care puteau penetra aproape orice apărare și vizau asasinarea unor diplomați importanți. Fără să le pese de pro- pria supraviețuire, zona lor de influenţă era aproape nelimitată

 • agenţi operativi se infiltraseră cu succes în centre de putere din regiune şi eliminaseră zeci de oficiali de prim rang. Și în bătălia pentru,,inimi şi minţi" ajunseseră la nivelul psihologic la care aspiră toţi teroriștii -inculcaseră o teamă iraţională în duşmanii lor.

Pe măsură ce am început această descriere, am putut vedea cum creşte tensiunea în încăpere. Aceşti douăzeci şi ceva de operatori speciali, care se întinseseră relaxați ca niște lei tineri după o vânătoare, s-au ridicat în capul oaselor, cu ochii țintă la mine. Dacă acesta era succesorul lui Bin Laden sau un nou comandant ISIS, voiau să ştie totul despre el.

Insă Hassan-i Sabbah, liderul războinic al sectei ismailite şiite Nazari despre care discutam, nu avea să se afle în bătaia puştilor prea curând, oricât de mult l-ar fi căutat. Era o fanto- mă. Un cifru. De neatins. Impenetrabil. Mai mult, era mort de vreo mie de ani.

Hassan sau Bătrânul de pe Munte, cum era cunoscut, era unul dintre primii maeştri confirmaţi istoric ai Ingineriei Hedoniste

manciurian a imortalizat ideea unui agent adormit", progra mat să asasineze, inspirat fiind de această legendă. Seria de jocuri video de supersucces Assassin’s Creed îşi are originile poveştii tot acolo, in castelul Alamut - fortăreaţa din munţi a lui Hassan.

Pe scurt, există mult mai multe lucruri imaginate despre Asasini (cum au ajuns să fie numiți) decât se ştiu cu certitudine. Până şi originea numelui este disputată - unii cred că a izvorât direct din Hassan", in timp ce alții insistă că este o trimitere la Hashashin-acei fumători de haşiş care au devenit soldații săi. Însă metodele sale rămân un studiu de caz fasci- nant privind puterea de a manipula trupul şi creierul pentru a controla inimi şi minți.

Candidații la Ordin erau aduşi la castel în perechi şi invitați să ia masa cu Hassan însuşi. Hassan le spunea că are puterea să-i trimită în Paradis, dar numai dacă îi jurau loialitate eternă. Ascunsă în mâncarea lor era o capsulă cu eliberare lentă care conţinea opiu şi care le inducea o picoteală visătoare. Apoi servitorii ii cărau pe inițiați într-o frumoasă Grădină a Deliciilor Pământeşti, înconjurată cu ziduri şi plină de pomi fructiferi exotici precum portocalul, numit „mărul paradisului”. Băieţilor persani de la țară trebuie să li se fi părut absolut fantastic.

Apoi capsula elibera efedră (care creşte în tufişuri prolifice în tot Orientul Mijlociu şi care este ingredientul principal pen- tru amfetamine) şi haşiş, revigorându-i pe candidați și adău gând strălucire la tot ce vedeau. Priveau în jur şi, pe bună dreptate, trăgeau concluzia că ajunseseră în Paradis. Hurii frumoase, virgine divine care, în legenda musulmană, însoţeau martirii către Paradis - în realitate, curtezane aduse din cele mai bune bordeluri din Cairo - îi înconjurau pe inițiaţi, cântând la fluiere, dansând și dezbrăcându-se jucăuş.

În cele din urmă, după cum descrie Robert Anton Wilson, unele cădeau la picioarele candidatului şi îi sărutau gleznele; altele îi sărutau genunchii sau coapsele, una îi sugea în extaz penisul, altele îi sărutau pieptul, brațele și pântecele, câteva îi sărutau ochii, gura şi urechile. Şi cum era prins în avalanșa de iubire intensificată de haşiş, doamna care se ocupa de penisul lui sugea şi tot sugea, iar el şi-a dat drumul în gura ei la fel de delicat şi de încet şi de fericit ca un fulg de zăpadă care cade." Cam pe atunci, un al doilea val de opiu le pătrundea în sânge. Se întorceau la somn până când erau readuși în camerele lui Hassan. Acolo îşi reveneau in simțiri.

Fisherman Temperament Inventory

Aproape 20 de milioane de oameni au raspuns până acum la chestionarul numit Fisher Temperament Inventory FTI, personali transformându-l în unul dintre cele mai mari teste de acest gen validate statistic. In plus, este singurul test de tate larg răspândit cu un fundament neuroştiinţific. Binecunoscutul test de personalitate Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), prin comparație, a fost inventat în anii 1940 de o gospodină care se întâmpla să fie o foarte bună cunoscătoare al Carl Jung. In pofida popularității și adoptării în masă, MBTI şi cele mai multe dintre celelalte teste de personalitate nu au la bază prea multă ştiinţă.

Inventarul de temperament Fisher imparte tipurile de personalitate in patru categorii pe baza cărora substanțele neurochimice conduc ataşamentele sexuale şi romantice ale unei persoane.

 • Exploratorul: aventurierul căutător de nou care exprimă în primul rând trăsăturile asociate cu sistemul dopaminei.

 • Constructorul: persoana prudentă care se conformează regulilor sociale şi care exprimă în primul rând trăsăturile asociate cu sistemul serotoninei.

 • Conducătorul: gânditorul analitic şi riguros care exprimă în primul rând trăsăturile asociate cu sistemul testosteronului.

 • Negociatorul: empatul prosocial care exprimă în primul rând trăsăturile asociate cu sistemul estrogenului.

Cercetările lui Nicole Prause

“Cea mai mare preconcepție despre sex este că folosirea sexului pentru a te simți bine e nesănătoasă”, explică Prause. “Această opinie este larg promovată chiar de terapeuți. Ei se grăbesc să-i facă să se simtă prost pe pacienții care, de exemplu, se masturbează după o zi grea de muncă, spunându-le că au «mecanisme de coping slabe». La rândul lor, partenerilor le e ruşine unul de celălalt pentru că au căutat activități sexuale din motive de sănătate precum gestionarea stresului… A condamna utilizarea sexului pentru coping este o atitudine extrem de dăunătoare și regresivă care nu e diferită de sloganul religios sex doar pentru procreare ambalat într-o nouă logica (?) a «<sănătății».” [sublinierea mea]

„Avem dovezi solide că sexul (masturbarea, vizionarea de filme pentru adulți sau întreținerea de relații sexuale cu partenerul) este o metodă excelentă de îmbunătățire a stării de spirit, poate fi o metodă principală de coping şi poate fi făcut în mod regulat", spune ea. “Dacă înțelegem mecanismul prin care stimularea genitală manuală directă face să se întâmple asta în creierul tău, poate vom descoperi că funcționează într- un fel pentru a ajuta depresia. S-ar putea să nu aibă acelaşi efect ca medicația antidepresivă, s-ar putea să nu fie la fel de puternică, dar poate vom descoperi că poate veni în sprijinul oamenilor nevoiţi să renunţe la medicamente fiindcă (le-a încetat asigurarea şi) nu și le mai permit.”

Nu este doar util pentru tulburări emoţionale. Orgasmul uşurează şi suferința fizică. Combinația de opioide naturale din sistemul nostru şi endocanabinoidele (responsabile pentru celebra “euforie a alergătorului” unde durerea şi epuizarea fac loc unei euforii energizate) ajută la calmarea disconfortului persistent. “Unul dintre cele mai bune lucruri pentru tulburările de durere cronică este exercițiul regulat”, notează Prause. “Dar e foarte greu de acceptat pentru cineva care suferă. Cum ar fi dacă i-aş spune să încerce masturbarea regulată?

Inginerie hedonista

Inginerie hedonista Usoara Medie Picant
Monoxid de azot Dietă (sfeclă, semințe de dovleac etc.) Suplimente Medicamente ED
Tonusul nervului vag Masaj al gâtului/ Vocalize Stimulare orală/ anală/ dopuri Stimulare cu instrumente medicale
Endorfine/ dopamină Joc al senzaţiilor Cleme BDSM
Oxitocină Sărut/Mângâieri/ Privit în ochi Sugerea sfârcurilor Spray nazal
Testosteron Băi cu gheaţă, Ridicat greutăţi DHEA Gel/Suplimentare intramusculară
Psihoactive CBD, THC Nitroxigen, Ketamină, Carbogen GHB, MDMA, 2CB
Terapie a traumei Biografică Gender / Arhetipală Transpersonală
Respiraţie Sincronizată Hiperventilatorie Apnee asistată de gaz

Partea a 3-a: Construcția cultului

Trusa de scule a culturii etice

Cele zece porunci sugestii

FÅ CE ESTE EVIDENT. Există industrii întregi dedicate dezvoltării personale, biohackingului şi self-helpului. Cele mai multe dintre ele distrag atenția de la proiectul uman mai amplu. În loc să fii copleșit de toate opțiunile de optimizare, pur şi simplu Fă ce este Evident:

 • dormi profund
 • fă mişcare frecvent
 • mănâncă sănătos
 • stai la aer
 • spală-te des
 • ascultă muzică
 • respiră profund
 • jeleşte din tot sufletul
 • fă dragoste
 • mulţumeşte.

Poți investi timpul liber suplimentar şi banii economisiți într-o viaţă vitalizată şi activă.

NU FACE TÂMPENII. Niciodată nu am avut mai mult acces la tehnologii atât de puternice şi de transformatoare fără îndrumări sau restricții. În această Curajoasă Lume Nouă, cu toții operăm pe propria răspundere. Așadar, orice ar fi, când te joci cu Cartea de Bucate a Alchimistului, nu sfârși accidental: într-un cult, într-un sac pentru cadavre, intr-o celulă de închisoare, într-un tribunal de divorţ, într-o clinică de dezintoxicare sau într-un spital de boli psihiatrice. O să ne strici cheful tuturor şi le vei oferi o scuză Puritanilor care abia aşteaptă să închidă totul. (Uneori în viaţă aceste eşecuri se întâmplă din alte motive şi oricine trece prin ele merită sprijin deplin - dar nu despre asta vorbim aici. La fel ca alpiniştii sau surferii, potențialii Alchimisti ar trebui să ştie în ce se bagă înainte de a o face sau vor crea accidente cu care vor trebui să-şi bată capul.

LASĂ MISTERUL SĂ RĂMÂNĂ MISTER. Cu cât explorezi mai mult adâncimile Mysto, cu atât înţelegi mai bine că asta nu e ceva ce poate fi stăpânit sau cartografiat. Misterul este realmente plin de provocări, de sus până jos şi de jur împrejur. Dacă însă compari descrierile facute de-a lungul vremii de cartografii sacrului, îți dai seama imediat că ele sunt extrem de diferite. Experientele lor au fost mediate de biologie, de filtrele individualității, de cultură şi de închisoarea limbii. Răspunsul nu este niciodată răspunsul", a spus cândva Ken Kesey. Ce este cu adevărat interesant e misterul. Când cauti misterul în locul răspunsului, vei căuta la nesfârșit. Nu ştiu pe nimeni care să fi găsit răspunsul, ci doar care să creadă că l-a găsit. Aşa ol încetează să mai gândească. Dar treaba e să cauți misterul, să evoci misterul, să plantezi o grădină în care cresc plante ciudate şi înfloresc mistere. Nevoia de mister e mai mare decât nevoia de un răspuns."

80% TREZIT, 20% DISTRUS. Întrucât acele prime experiențe ale extazului sunt atât de puternice, suntem tentaţi să ardem restul de 80% din energia de care dispunem alergând după coada lungă a perfectibilității noastre imaginate. Realitatea este că suntem umani, iar a fi uman implică o cantitate ireductibilă de tristețe și de durere. Prin urmare, decât să irosim atât de mult timp încercând să ieşim la liman, haideți mai degrabă să privim în urmă și să-i ajutăm pe alţii mai puțin norocoși să rămână linia pe de plutire. Mergeţi la intersecția traumei cu talentul - unde simțim cel mai acut rana lumii și avem competenţele să luăm atitudine. Tot ce ne trebuie este acea doză inițială de 80% pentru a ne reaminti ce am uitat şi ce avem de făcut aici - şi apoi FĂ-O!

Despre Satan

Se dovedeşte că în formularea inițială nu erau decât Iehova şi Iov-şi nici urmă de Satana. (Şi înainte ca Dante şi romanticii să-l contopească pe Lucifer cu Satana, Belzebut şi toate chestiile foarte rele, S’tan însemna Adversar sau Cel care se Opune. Gândiţi-vă la el mai mult ca la un element al intrigii decât ca la răul întrupat - Satan, aşa cum îl percepem astăzi, nu apare nicăieri în Biblia ebraică.)

Meditând la Dincolo

In cercetarea Marilor Cinci tehnici - respirație, intrupare, sexualitate, substanţe şi muzică - există o rețetă amăgitor de - simplă care apare în mod repetat.

 • Maximizează endocanabinoidele, endorfinele, dopamina, monoxidul de azot, oxitocina şi serotonina.

 • Creşte tonul nervului vag şi variabilitatea ritmului cardiac

 • Schimbă modul de operare al creierul tău în activitatea alfa şi teta de bază, cu scufundări în undele gamma sau delta.

 • Declanşează o resetare globală a trunchiului cerebral cu compuşi precum protoxidul de azot ori ketamina sau stimularea nervului cranian (toate acestea corelate cu inducere EEG de unde delta).

 • Incarcă-ți sistemul nervos cu impulsuri de energie sub formă de curent electric, magnetism, lumină, sunet şi orgasm.

 • Aliniază-ţi coloana vertebrală şi angajează-ți pelvisul, membrele şi fasciile pentru o mişcare flexibilă şi integrare.

 • Schimbă-ți proporțiile de oxigen, de dioxid de carbon și de azot din - sânge prin exerciții de respirație deliberat organică sau asistată de gaz.

 • Pune muzică poliritmică de înaltă fidelitate care te scoate din reţeaua modului de repaus și servește ca o undă purtătoare a experienţei tale subiective.

 • Experimentează anamneza - amintește-ți ce ai uitat

 • Rămâi treaz. Construieşte lucruri. Ajută.

Glosar