#192

Cum ați construi o societate dacă nu ați cunoaște de dinainte statutul pe care l-ați avea în acea societate? Cum ați construi regulile, principiile, instituțiile, politicile publice într-o lume nouă, în care nu știți dacă urmează să creșteți într-un mediu privilegiat sau sărac, nu știți ce culoare a pielii veți avea, nu știți dacă veți fi femeie sau bărbat sau dacă veți avea dizabilități?

În episodul 192 din podcastul Vocea Nației:

  • Cei doi factori despre care Sanna Marin, cea mai tânără prim-ministră a Finlandei spune că i-au asigurat succesul în carieră.
  • Motivul egoist pentru care ar trebui să ne dorim să le fie mai bine oamenilor din jurul nostru.
  • Ce se întâmplă când contractul social devine tot mai subțire?

Cărți menționate:

#188

Dragoș Pătraru: „Nu cred că am văzut în toți anii de școală vreun părinte venind să-și ia copilul de la școală când eram mic. Pur și simplu plecam împreună, pe grupuri, către casă. Vorbeam, râdeam, făceam glume, de multe ori proaste, mai urcam într-un cireș, într-un prun, dud, ce găseam pe drum. Aruncam ghiozdanele în casa scării și încingeam câte un meci de fotbal în fața blocului până veneau părinții de la serviciu.”

În episodul 188 din podcastul Vocea Nației:

  • Copiii trăiesc în mediile pe care noi, adulții, le construim pentru ei.
  • Faptul că elevii se chinuie să învețe și să se concentreze nu e un deficit al lor, ci un defect al lumii pe care noi am construit-o pentru ei.
  • Din joc înveți cum să înveți.
  • Când adulții fac un pas în spate, copiii avansează.
  • De ce învață elevii din Olanda să înoate îmbrăcați și încălțați?

Cărți & alte resurse:

#185

În episodul 185 din podcastul Vocea Nației:

Cărți menționate:

#181

Luptele pentru actualul program de muncă sunt recente în istoria noastră. Oamenii s-au luptat cu adevărat pentru un program de muncă mai scurt și pentru dreptul la timp liber. Astăzi, la mai puțin de 100 de ani distanță, cedăm mult prea ușor aceste drepturi. Despre toate astea, dar și despre cei șase pași propuși de Celeste Headlee în cartea Nu face nimic! pentru o viață trăită din plin, povestește Dragoș la Vocea Nației. _ În episodul 181 al podcastului Vocea Nației:

_ Cărți menționate:

#182

Cărți menționate:

#180

Cărți menționate:

#169

https://soundcloud.com/stareanatiei/podcast-vn-vocea-natiei-169

Discuții pe larg despre cărțile menționate aici, găsești în episoadele de mai jos:

#158

#151

#150

#148

#136

#134

#131

„Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul” scrisă de Edith Eva Eger